Martorelles torna a introduir marietes per combatre el pugó del seu arbrat
- El municipi fa cinc anys que aposta pel control biològic de les plagues.
L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorelles està apostant per incrementar el control biològic de les plagues en l’arbrat viari del municipi.
Al 2017 va realitzar la primera actuació amb la introducció de marietes per combatre el pugó a la zona de Carrencà. Al 2018 es van introduir tres pots de 250 adalies cadascun en unes 18-20 caixetes repartides al llarg de l’avinguda d’en Piera; i al 2019, es van dipositar uns vuit pots de 250 adàlies als erables de l'avinguda d'en Piera.
Al 2020, en plena pandèmia, també es va continuar amb l'actuació. I aquest 2021, s'han introduit 2500 adàlies (les larves de la marieta) repartides en 10 pots entre l'arbrat de la principal via del municipi.
La lluita biològica contra plagues consisteix en alliberar larves de depredadors o parasitoides als arbres afectats. Els alliberaments es fan mitjançant caixetes que actuen com a refugi durant el transport dels vivers. Un cop dipositades les caixes als arbres, les larves es dispersen per l’arbre on es desenvolupen fins a extingir el pugó.
A les caixes hi ha larves de marietes (adalia bipunctata). Les marietes apareixen de forma natural als nostres jardins i horts cada primavera, s'alimenten del pugó, plaga que afecta els arbres, i ajuda a controlar-lo.
Aquest sistema de control de plagues de l'arbrat de la ciutat, totalment ecològic, evita haver d'utilitzar productes fitosanitaris químics que poden contaminar el medi ambient, reduir la biodiversitat i afectar la salut dels ciutadans.