El fotògraf Jordi Borràs va visitar les antigues naus de Derbi pocs mesos abans que les enderroquessin.
"Aquí es fabrica la memòria d’un país. Una memòria col·lectiva i veloç. La fàbrica Derbi (Martorelles, Vallès Oriental) s’enderroca, però les bicicletes, els ciclomotors, les motos de la memòria ens empaiten a tots. Potser, quan Simeó Rabasa, el 1922, funda un taller de bicicletes a Mollet del Vallès, que el 1931 saltaria a Martorelles, no s’imaginava que conqueriria el futur de les dues rodes i l’imaginari de generacions...".
Impulsat per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Martorelles, el documental recull el testimoni dels treballadors de la històrica factoria de motocicletes fundada per Simeó Rabasa l’any 1922 i que va tancar les seves portes ara fa 2 anys. Fins aleshores, s’havia parlat de Derbi a nivell esportiu i de la família Rabasa com a exemple d’empresa familiar però mai s’havien escoltat les veus dels treballadors de la fàbrica.
L’Arxiu Municipal de Martorelles conserva una part del fons documental de Rabasa DERBI que es va poder salvar just després de tancar-se la fàbrica.
Al mes de febrer de 2022, amb el primer actes del centenari, vam parlar amb un dels antics treballadors de Rabasa Derbi, Diego Fernández, que forma part de l'Associació 100 aniversari Rabasa Derbi que organitza el centenari conjuntament amb l'Ajuntament de Martorelles.
Un article de la revista [LA MIRA] que ens transporta fins un garatge de Santa Cristina d'Aro on encara hi batega una de les marques més importants de Catalunya: Derbi. Hi ha més de 120 motos i bicicletes que Jordi i Josep Pujolar fa dècades que guarden per a tots.
Les veus de la memòria ens porten a celebrar i commemorar el centenari apel·lant a la victòria dels records col·lectius i a l’imaginari d'un grapat de generacions carregat d'il·lusió, indústria i emocions