Martorelles recicla 48.000 peces de roba en el primer semestre de 2021
- La recollida selectiva de gener a juny supera les 10 tones de residu tèxtil i representa un estalvi de 34 tones de CO2 no emeses a l’atmosfera.
La ciutadania de Martorelles ha reciclat, gràcies a la Fundació Humana, 10.822 kg de tèxtil usat durant el primer semestre del 2021 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclat. Aquest registre és lleugerament inferior al del mateix període de l’any passat (12.980 kg).
Els donants han revisat l’armari i han dipositat als contenidors de la Fundació la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen. Les més de 10 tones recuperades per Humana equivalen a 48.000 peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i en veuran perllongat el cicle de vida útil.
Aquesta gestió implica un doble benefici: el primer és ambiental perquè en redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. La recuperació del residu tèxtil durant el primer semestre representa un estalvi de 34 tones de CO2 no emeses a l'atmosfera.
El segon benefici és social: consisteix en la creació d’ocupació verda, Humana hi genera un lloc de treball per cada 30.000 kg de tèxtil recollit.
La destinació de la roba usada
La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors d'Humana és la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:
- El 54% es destina a la reutilització: el 14% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 40% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
- El 37,5% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
- L’1,5% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
- El 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.