L’Ajuntament de Martorelles ha organitzat un programa d’actes en commemoració del dia de la República, 14 d'abril, al municipi sota el títol “Recuperem la memòria històrica. La guerra civil”.
El proper 12 de maig a un quart de vuit del vespre Martorelles inaugurarà a la plaça de la Sardana el monument a Lluís Companys del mestre escultor martorellesenc, Ricard Mira. Es tracta d’una estructura de ferro que pesa una mica més de dues tones i mitja i on, entre d’altres elements, destaca un baix relleu del cap del president màrtir.
Seguidament, a les vuit del vespre el Celler de Carrencà acollirà un acte d’homenatge a aquelles persones de Martorelles que van patir represàlies a mans del règim franquista. Aquest acte comptarà amb el passi d’un documental elaborat per l’Arxiu Municipal amb entrevistes als familiars més propers d’algunes d’aquestes persones que van ser víctimes de diferents judicis sumaríssims. L'Arxiu Municipal ha anat a l’Arxiu del Tribunal Militar Tercero i ha escanejat/fotografiat els expedients per tal de fer-ne arribar una còpia a cadascuna de les famílies que s'ha pogut localitzar.
L’acte finalitzarà amb una xerrada a càrrec de l’historiador Joan Corbalán Gil, autor del llibre Justícia, no venjança, que aprofundirà en el context històric d’aquests judicis.
L'Ajuntament de Martorelles pretén, amb aquest acte, contribuir a retornar la dignitat de tots els martorellesenscs i martorellesenques ultratjats pel règim i els silencis de la memòria històrica.
Mira enllesteix el nou monument de la plaça de la Sardana
El mestre escultor de Martorelles, Ricard Mira, ha enllestit el monument a Lluís Companys que s’inaugurarà el proper 12 de maig a la plaça de la Sardana de Martorelles. De fet, el monument ja descansa a la plaça a falta de la seva ubicació definitiva després que l’Ajuntament hagi retirat l’antic monument al mateix Lluís Companys.
El monument estarà integrat a la plaça, incorpora un banc, també de ferro, per descansar i és un complement més a la intervenció que l’Ajuntament durà a terme a l’espai per urbanitzar-lo: “Està pensat per la ciutadania, perquè la gent el faci servir com a punt de trobada i hi faci petar la xerrada” apunta el seu autor.
Mira explica que la placa rectangular del fons representa de manera abstracta Espanya i la de davant, és la silueta de Catalunya: “Incorpora un baix relleu de Lluís Companys, un rètol amb els seus principis i el lloc on va néixer (l’asterisc) i el lloc on el van afusellar (la creu)” diu.
A més a més, l’escultura , que porta per títol “A la llibertat de Catalunya” servirà d’escenari pels parlaments i ofrena floral de l’acte institucional de la Diada de l’Onze de Setembre.