Martorelles avança en la implementació de la llei de protecció a la infància
- El Celler de Carrencà acull una jornada tècnica sobre la Promoció del Bon tracte a la infància i adolescència.
El Celler de Carrencà de Martorelles ha acollit aquest dimarts 11 de juny una jornada tècnica de treball i taula rodona per parlar de la figura del Delegat/da de protecció de la infància.
Aquesta sessió s'engloba en la Promoció del Bon Tracte a la Infància i Adolescència com a element central de totes les actuacions i en la implementació de la LOPIVI, la llei que protegeix la infància, a Martorelles. La jornada ha servit també per a parlar del delegat de protecció a la infància dels equipaments esportius, recreatius i de lleure.
La jornada l'ha inaugurat l'alcalde i regidor d'Infància, Marc Candela, que ha posat en valor que aquesta era la segona jornada tècnica sobre aquest tema al municipi: "Creiem que és important conèixer quins són els drets dels infants de forma transversal amb tots aquells agents que treballem a l'administració pública, l'àmbit educatiu i el de lleure i intentar treballar allò que diu la llei. Amb aquesta jornada comencem a desplegar la llei perquè arribi a la ciutadania, a les entitats, als referents i que aquests coneixin quines eines tenim per implementar-la" explicava Candela.
En aquest sentit, el titular d'Infància va avançar una tercera jornada sobre el tema: "Farem una tercera jornada més enfocada a les entitats per tal que aquestes triïn la persona o les persones referents de l'entitat en aquest àmbit. Una figura que ha de ser present a totes les entitats i a tots els espais públics on hi ha infància".
La jurista especialitzada en infància, Almudena González, ha posat en context al públic amb una ponència titulada "Encaix, marc/context LOPIVI, protocol i registre d'antecedents penals" que s'ha centrat en la figura del delegat de protecció i la seva formació que haurà de ser especialitzada per atendre i protegir infants i adolescents: "El que vol la llei és que aquests espais esportius, recreatius i de lleure siguin totalment segurs on els nens i les nenes se sentin protegits i, en aquest sentit, han de tenir com a mínim un referent especialitzat i ha d'estar format de manera més àmplia" apuntava.
La tècnica de Participació de l'Ajuntament de Martorelles, Mar Segura, ha compartit les bones pràctiques pel que fa la implementació d'aquesta llei.
Després del descans, ha tingut lloc la ponència "Esport, entorn segur i protector" a càrrec de la coordinadora de projectes de la Fundació Barça, Laura Sabaté, que ha explicat com ha d'estar format l'entorn d'aquesta infància en aquests espais: "Tot l'staff vinculat i que treballa amb els nens directament, també tots aquells adults que es troben dins de les nostres instal·lacions esportives. És a dir, el de la restauració, neteja, el de manteniment, el de la gespa,... tothom ha de tenir un mínim de formació" reblava.
Ha clos la jornada la presentació del servei Barnahus a càrrec d'un equip especialitzat de Baranahus Granollers. Barnahus és una unitat integrada d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals. Es tracta d'un projecte pioner, tant a Catalunya com al sud d'Europa, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari format en l'atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual.