Ajudar en la deshabituació tabàquica de la població fumadora i sensibilitzar respecte dels perills que comporta fumar, sobretot als grups més proclius d'iniciar-se (com el de joves), és un dels eixos d'actuació dels equips d'atenció primària. El darrer any, 9.778 persones han deixat de fumar gràcies al suport que han rebut dels seus equips de referència, segons dades recollides per l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut. Concretament, al Vallès Oriental han estat 3.171 persones. Les dades es corresponen al període de l'1 d'abril del 2022 al 30 d'abril del 2023.
L'última setmana de maig és una de les dates clau en el calendari per a l'atenció primària perquè coincideixen les celebracions de la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial sense Tabac. I és per aquest motiu que des dels CAP s'impulsen accions informatives perquè totes aquelles persones que vulguin deixar de fumar sàpiguen que no estan soles en el procés i que compten amb professionals de primària, tant de Medicina de Família com d'Infermeria, que els donaran les eines i el suport necessaris per aconseguir-ho.
En aquest sentit, les taules informatives tant als CAP com en punts estratègics d'alguns municipis són les accions principals per poder dur a terme aquesta difusió entre la població. Tot i que també alguns equips fa anys que uneixen esforços amb altres actius comunitaris per trobar estratègies alternatives de sensibilització, com la caminada popular a Ripollet, o el concurs d'escriptura infantil a Palau-solità i Plegamans.
Properament, informarem de les activitats organitzades pels diferents EAP de l'Atenció Primària Metropolitana Nord.
XXIV Setmana Sense Fum
Aquest any s'arriba a la vint-i-quatrena Setmana Sense Fum, i té lloc del 25 al 31 de maig, fent coincidir l'últim dia de celebració com a colofó final amb el Dia Mundial sense Tabac. El Programa d'Atenció Primària Sense Fum, integrat al projecte Suma Salut, és l'encarregat de coordinar aquesta iniciativa.
El lema d'aquesta edició és "Millor el moviment que no el fum o el vapeig", i ve acompanyada d'una estètica còmic, amb la intenció d'apropar aquestes campanyes de sensibilització també al col·lectiu d'infants i joves, i concretament, sobre la importància de no iniciar-se en el consum de tabac i promoure conductes saludables.
El projecte Suma Salut va ser presentat el juny del 2021 i té com a objectiu integrar els programes "Atenció Primària Sense Fum", "Beveu Menys" i "Activitat Física Saludable" per facilitar la tasca del conjunt de professionals de l'atenció primària, promoure sinergies i ser més eficients.
30/05/23
A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona els dispositius d’atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d'1.400.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 64 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut.
Al Vallès Oriental concretament l’ICS compta amb 16 equips d’atenció primària que atenen en 26 centres d’atenció primària, 10 consultoris locals i un centre d’urgències d’atenció primària.
Trobareu més informació a: http://primaria.icsmetropolitananord.cat