La sessió ordinària del ple de l'Ajuntament del 25 de setembre va aprovar per unanimitat la moció de rebuig a les actituds sexistes i masclistes en l'àmbit esportiu presentada per l'equip de govern (ERC+En Comú).
La regidora d'Esports i Igualtat, Mònica Utrilla, va llegir una proposta que relatava els fets ocorreguts durant la celebració de la Copa del Món de futbol femení per part del president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales.
El text de la moció condemna l'actitud del president inhabilitat i exigeix que es depurin responsabilitats més enllà de la inhabilitació, així com reitera el compromís de l'Ajuntament de Martorelles en el suport a l'esport femení i en la lluita per la igualtat en el món de l'esport. La proposta també es compromet a treballar i ampliar les mesures necessàries per eliminar la presència de masclisme, sexisme, racisme o homofòbia en l'esport del municipi de forma coordinada amb totes les entitats.
Per últim, el text també acorda promoure l'esport femení i fomentar l'esport no segregat potenciant l'ús de les instal·lacions municipals per part de les dones mitjançant la priorització d’horaris i la distribució equitativa d’espais; i donar suport a les propostes dels sindicats respecte el salari mínim i les millores de les condicions laborals que cal aplicar perquè les esportistes tinguin sous dignes a l'alçada del seu talent.
El moviment feminista és avui el principal moviment social que incideix en la realitat quotidiana. Amb una participació de masses i una enorme legitimitat entre la població, guanyada després de moltes lluites, el feminisme està aconseguint traspassar certes barreres que mai s’havien tocat. Els fets masclistes ocorreguts en el futbol espanyol aquestes darreres setmanes i la reacció als mateixos demostren el poder del feminisme per canviar-ho tot.
El passat 20 d’agost, la selecció femenina espanyola de futbol es va proclamar campiona del món després de guanyar per 1-0 la selecció d'Anglaterra. Va constituir, un clar pas endavant per la igualtat quant a visibilització d'èxits esportius de dones en esports que tradicionalment han estat masculinitzats on el paper de la dona era sistemàticament invisibilitzat com a conseqüència de l'estructura patriarcal de la societat.
El valor simbòlic d'aquesta proclamació com a campiones del món, per tant, resulta molt rellevant i transcendeix sens dubte l'àmbit esportiu deixant un missatge d'apoderament de les dones i de lluita per la igualtat que, des d'un esport de masses com el futbol, cala àmpliament a la societat.
Tot i això, un èxit històric com aquest, es va veure tacat per uns lamentables fets protagonitzats pel president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, A la celebració, Rubiales des de la llotja es va dedicar a “celebrar” la victòria portant-se repetides vegades les mans als genitals. Posteriorment, ja a la mateixa cerimònia de lliurament dels trofeus, i quan li va tocar el torn de saludar la jugadora Jennifer Hermoso, el president de la RFEF la va agafar i li va fer un petó a la boca mentre la subjectava sense consentiment de la mateixa jugadora, tal com ha declarat públicament i denunciat la jugadora de la selecció espanyola.
El masclisme no és un fet puntual que ocorre amb un petó puntual. L’expresident de la RFEF així ho va demostrar amb les seves accions. En primer lloc, va pressionar la jugadora per a sortir en un vídeo amb ell i treure importància a l’assumpte. Després, va fer el famós discurs en què atacava el feminisme i anunciava que no dimitia. Davant d’aquest fet, la jugadora va recórrer a la protecció del seu sindicat enfront de tots els atacs que patia, i que culpabilitzaven la víctima una vegada més.
Per la seva banda, les futbolistes de la selecció espanyola van signar conjuntament un comunicat de suport a Jenni Hermoso. Les 23 futbolistes que han disputat el mundial van anunciar, , que renunciaven a ser convocades per la selecció mentre Rubiales fos al capdavant de la Reial Federació Espanyola de Futbol.
Les accions de l’expresident Rubiales, del seleccionador femení Jorge Vilda (ja destituït) del seleccionador masculí Luis de la Fuente (àmpliament qüestionat), i de tots aquells que van aplaudir el discurs del No dimito han demostrat a la societat que queda molta feina de conscienciació i lluita feminista a l’esport. Això demostra el masclisme imperant en l’esport, perquè, per exemple, encara existeix una gran bretxa salarial entre esportistes femenines i masculins. L’estratosfèrica diferència de salari ja fou denunciada fa temps per les jugadores de la selecció de futbol.
Davant d'això, després de les declaracions de Luis Rubiales en què lluny de dimitir s’ha reafirmat en els fets, l'Ajuntament de Martorelles considera reprovar públicament l'actitud del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, en els moments posteriors a la final del campionat del món femení de futbol i, sobretot, l'atac masclista que va perpetrar contra la llibertat de la jugadora, Jenni Hermoso. Com a institució, així mateix, lamentem les seves posteriors declaracions i el suport públic de figures com l’exseleccionador espanyol Jorge Vilda i el seleccionador espanyol Luis de la Fuente, així com de la pròpia Reial Federació Espanyola de Futbol en el seu conjunt.
La pressió social i els moviments feministes han aconseguit que Luis Rubiales dimitís definitivament de la Reial Federació Espanyola de Futbol. Tot això no ha estat suficient, atès que els canvis estructurals que exigeixen les jugadores encara no s’han produït. I a dia d’avui es veuen obligades a tornar a la convocatòria sense que les seves veus exigint els seus drets i unes millores laborals hagin estat escoltades.
El Ple de l’Ajuntament, prèvia deliberació i per unanimitat, adopta els següents ACORDS:
PRIMER. Reprovar i condemnar les actituds i declaracions masclistes i vexatòries de l’expresident de la RFEF, Luis Manuel Rubiales Béjar i exigir que es depurin totes les responsabilitats dins de la RFEF més enllà de la inhabilitació del president.
SEGON. Reiterar el compromís de l’Ajuntament de Martorelles en el suport a l’esport femení i comprometre’ns en la lluita per la igualtat en el món de l’esport.
TERCER. Treballar i ampliar, si s’escau, les mesures necessàries per eliminar la presència de masclisme, sexisme, racisme o homofòbia en l’esport del nostre poble de forma coordinada amb totes les entitats esportives.
QUART. Promoure l’esport femení i fomentar l’esport no segregat. Potenciant l’ús de les instal·lacions municipals per part de les dones mitjançant la priorització d’horaris i la distribució equitativa d’espais.
CINQUÈ. Donar suport a les propostes dels sindicats respecte el salari mínim i les millores de les condicions laborals que cal aplicar perquè les esportistes tinguin sous dignes a l'alçada del seu talent.
SISÈ. Comunicar els presents acords al Ministerio de Cultura y Deporte de España, el Consejo Superior de Deportes, la Reial Federació Espanyola de Futbol, la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, el sindicat Futpro, CCOO i UGT, els grups polítics del Parlament Europeu, l’Unió de Federacions Esportives de Catalunya, el Congrés, Senat, Parlament de Catalunya, ales entitats municipalistes de Catalunya i a la Federació Catalana de Fútbol.