L’Ajuntament de Martorelles ha aprovat , en el ple celebrat aquest dilluns, 24 de gener de 2022, adherir-se a l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). L’entrada en aquesta entitat, permetrà a l’ajuntament de beneficiar-se tant d’ajudes econòmiques com d’un assessorament tècnic i especialitzat en la matèria.
L’AMTU és una associació d’ens locals d’àmbit nacional català, que treballa per la millora de la mobilitat, del transport públic i les seves infraestructures, especialment en el transport urbà, d’arreu de Catalunya. Actualment agrupa a 125 ens locals, entre els quals hi ha 26 ajuntaments del Vallès Oriental: Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Canovelles, Cardedeu, Granollers, Gualba, L’Ametlla del Vallès, La Roca del Vallès , Les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Llinars del Vallès, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès , Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni , Sant Esteve de Palautordera, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Vallromanes, Vilanova del Vallès i ara Martorelles.
Una de les principals tasques de l’AMTU és donar suport tècnic i jurídic als seus associats. Per tant, a partir d’ara, l’AMTU assessorà l’Ajuntament de Martorelles en tot allò que faci referència en l’àmbit de mobilitat i el transport públic del municipi.
De fet, l’Ajuntament de Martorelles ja ha encarregat a l’AMTU un estudi amb l’objectiu d’introduir millores que optimitzin el servei de transport urbà i amb la possibilitat de comptar amb una modalitat de transport més flexible.
El director general de l’AMTU, Joan Serra, afirma que “l’AMTU és l’entitat de referència a Catalunya en implantació de serveis de transport a demanda, que ara ja s’estan convertint en transport flexible, i per tant, posem tota la nostra expertesa al servei de l’Ajuntament de Martorelles per contribuir a dissenyar un servei de transport urbà més eficient, i al qual tinguin accés tots els ciutadans del municipi”.
De fet, l’AMTU compta amb un departament tècnic de primer nivell especialitzat en l’elaboració de plans de millora, estudis de demanda i econòmic-financers, auditories, o seguiments del servei, entre d’altres. A més, també elabora projectes d’implantació de nous serveis, ja siguin línies urbanes, urbanets, serveis interurbans o de transport a demanda (TAD).
El regidor de Mobilitat, Gerard del Caño, ha explicat que “és una adhesió a una associació municipalista molt beneficiosa per Martorelles i, per tant, estem oberts a qualsevol aportació o queixa que vulgui fer la ciutadania per tal de gestionar-la a través d’aquest ens”.
Ajudes al transport públic
Gràcies al conveni que l'AMTU manté amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ATM de Barcelona, els municipis adherits i que pertanyen al sistema tarifari integrat de l’àrea de Barcelona, com és el cas de Martorelles, reben un fons econòmic destinat a la realització de millores al transport públic. En aquest sentit, pel fet de ser associat de l’AMTU, l’Ajuntament de Martorelles rebrà una ajuda econòmica per poder fer millores a la seva xarxa de transport.
Més sobre l’AMTU
La finalitat de l’AMTU és la millora constant del transport col·lectiu de viatgers, així com de la mobilitat en general, a partir de l’optimització dels recursos disponibles, l’assessoria tècnica als associats, l’acompanyament en la gestió, i la representació i defensa dels interessos dels membres associats davant de les administracions i organismes competents en la matèria.
A més, l’AMTU té la voluntat de representar la veu conjunta de tots els municipis catalans i, per tant, està oberta a tots als municipis i entitats municipals que voluntàriament decideixin formar-ne part.