Balanç 2023 del control de plagues amb sistemes de GIP a Martorelles
- L’arbrat de Martorelles s’està mantenint força net de plagues i malures bàsicament amb la utilització de sistemes GIP.
El municipi de Martorelles gestiona el control de les plagues i malalties de les seves àrees verdes des de 2016 amb el sistema de Gestió Integrada de Plagues (GIP) i la seva evolució és positiva tal i com demostra l'informe d'aquest 2023 que ha elaborat l'empresa Adalia a l'ajuntament.
L’arbrat de Martorelles s’està mantenint força net de plagues i malures bàsicament amb la utilització de sistemes GIP. La fauna auxiliar natural és força abundant i variada i controla bé la major part dels pugons, psilles, processionària i altres plagues, sobretot dels espais menys sensibles. En zones sensibles algunes de les plagues es controlen puntualment amb sistemes físics, mecànics o amb neteges.
Els productes fitosanitaris s’apliquen en general només com a darrer recurs, en el control de plagues que tenen encara poca fauna auxiliar associada o que fan creixements massa sobtats, com el pugó de l’auró . També cal utilitzar aquest recurs en el cas de les plagues exòtiques, que no compten amb fauna auxiliar que les controli i que, en alguns casos, poden provocar la mort dels arbres, com en el cas del morrut. Encara caldrà ajustar més l’estratègia per aconseguir trobar alternatives als productes fitosanitaris, ja que molts d’ells creen resistència, perden el registre o se’n prohibeix l’ús en parcs i jardins.
La prevenció és una de les claus que cal seguir treballant, posant el focus en la utilització d’espècies d’arbres ben adaptats al clima i als diferents espais, en la tria d’arbres de bona qualitat i en la correcta plantació i manteniment. Els arbres de la ciutat han de poder créixer forts per poder fer front a les plagues i malures.
A nivell preventiu també recomanem seguir treballant per millorar els espais verds, per fer-los més atractius per la fauna auxiliar, sobretot amb plantacions d’arbustives autòctones en tanques lliures o en grups i amb un estrat herbaci sostenible i biodivers. Cal anar substituint creant prats, mescles de flors o entapissants resistents a la manca d’aigua.
Finalment recomanem poc a poc anar millorant en la gestió d’aquests recursos, reduint les podes dels arbusts i les segues dels prats, i en aspectes més amplis com la implantació de la fauna ornitològica i la comunicació i participació ciutadana.
Què és la Gestió Integrada de Plagues (GIP)?
La Gestió Integrada de Plagues (GIP) és una tècnica natural que inclou sistemes tant diversos com l’ús de depredadors introduïts o naturals, tractaments amb productes no-contaminants ni residuals, instauració de refugis per insectes beneficiosos (caixes niu, plantes refugi,...), etc...
La GIP es una tècnica respectuosa amb el medi ambient i segura per als ciutadans però també eficaç ja que permet establir en els espais verds un equilibri entre les plagues i els seus depredadors que permet mantenir les plagues a nivells baixos amb un mínim d’actuacions. Per últim la GIP s’ha demostrat com un sistema que estalvia de manera considerable costos econòmics a mig termini.