El control de plagues amb sistemes de GIP evoluciona positivament a Martorelles - duplicat
El municipi gestiona el control de les plagues i malalties de les seves àrees verdes des de 2016 amb el sistema de Gestió Integrada de Plagues.
El municipi de Martorelles gestiona el control de les plagues i malalties de les seves àrees verdes des de 2016 amb el sistema de Gestió Integrada de Plagues i la seva evolució és positiva tal i com demostra l'informe d'aquest 2019.
Durant aquests 4 anys s’han fet molt poc tractaments fitosanitaris i això ha permès que els arbres anessin quedant nets de residus i guanyant en fauna auxiliar. Avui la major part dels arbres es mantenen sans sense necessitat de fer-hi cap actuació, ja que la nombrosa i variada fauna auxiliar s’encarrega de mantenir les plagues a nivells que no ocasionen problemes per als ciutadans. S’han pogut observar moltes marietes, parasitoids, crisopes, anthocoris i sírfids. També la presència d’ocells insectívors, sobretot a la zona del Parc de Can Sunyé i altres parcs és cada cop més abundant.
Ha estat un any complicat per la plaga del pugó dels acers de l’Av. Piera, el problema més important que tenim, però ha estat possible el seu control sense l’ús de fitosanitaris i això és tot un èxit per una plaga tant complicada i per uns arbres situats a un carrer tan cèntric.
Només ens ha calgut fer alguna neteja amb sabó, tant per aquest pugó com per la psylla del cercis, una altra plaga de difícil control. La resta de plagues s’han pogut controlar de forma natural amb insectes auxiliars autòctons, com les marietes.
De cara a l’any que ve es recomana ajudar a la instauració d’aquesta fauna plantant plantes refugi, sobretot planta amb pol·len i/o nèctar. En el Pla de Gestió Ecològica dels Espais Verds que s'està redactant hi haurà informació detallada dels llocs on es creu que es podria instaurar aquesta flora així com les espècies més idònies en cada cas.
Per últim també es recomana la instal·lació de caixes niu refugi d’ocells insectívors a les zones on hi hagi plàtans i pins per afavorir el control dels adults de corythuca i processionària.
Què és la Gestió Integrada de Plagues (GIP)?
La Gestió Integrada de Plagues (GIP) és una tècnica natural que inclou sistemes tant diversos com l’ús de depredadors introduïts o naturals, tractaments amb productes no-contaminants ni residuals, instauració de refugis per insectes beneficiosos (caixes niu, plantes refugi,...), etc...
La GIP es una tècnica respectuosa amb el medi ambient i segura per als ciutadans però també eficaç ja que permet establir en els espais verds un equilibri entre les plagues i els seus depredadors que permet mantenir les plagues a nivells baixos amb un mínim d’actuacions. Per últim la GIP s’ha demostrat com un sistema que estalvia de manera considerable costos econòmics a mig termini.