D’on et ve aquesta passió per l’agricultura? Aquesta passió ve perquè jo vaig fer jardins i neteja forestal. I quan vas a treure’t el carnet de fitosanitaris per a fer aquests tractaments i tota la història, la professora ens deia: “Aquest producte en lloc de les abelles” saps? I clar, dius, ostres, això de les abelles, i el veí, Frederic Seuma antigament havia tingut abelles, i tenia un apiari i el bus d’apicultor. El meu avi també havia tingut abelles quan jo era petita i, es clar, la curiositat em va portar a fer el curs d’apicultura ecològica a la Universitat de Barcelona amb el professor Jaume Cambra.
Vaig estar diversos anys repetint aquest curs perquè era molt poc per a mi i vaig haver de viatjar a Extremadura on es feia un curs d’apicultura professional nivell 2. Allà vaig estar quatre mesos i vaig “tragar” molta apicultura convencional quan jo volia apicultura ecològica i sostenible, com a la universitat, però va ser un aprenentatge pel futur. On tens les abelles? Aquí a Martorelles no vaig poder perquè estic massa a prop del poble. El tinc a Tiana amb perspectives de tenir una part a Santa Maria de Martorelles a un lloc bastant apartat de la població que encara estic negociant. A Montcada i Reixac i a Sant Fost també. No tinc abelles, però estic preparant per si de cas passa alguna cosa on les tinc ara, he de tenir una alternativa. Si les tens totes al mateix lloc i passa alguna cosa, et quedes sense.
Quantes en tens ara? Entre 45 i 50 caixes. Per a Ramaderia i Pesca, una caixa és el mateix que una vaca, un cap de bestiar. I a cada caixa, si la cosa va bé, hi ha entre 20.000 i 60.000 abelles. Depèn de la temporada. A l’hivern hivernen i la cosa baixa molt. Quan hi ha primavera, hi ha floració, hi ha activitat, hi ha cria... això comença a multiplicar-se.
Les abelles produeixen mel... Mel, pròpolis, cera d’abella, gelea, apitoxina,...
Tot això ho vens? No, si faig una mica de gelea, que és molt petita, no la puc vendre. Si produeixo cera és per les meves abelles... 50 caixes és molt poc eh. Per viure d’això a Extremadura em van dir 500 caixes almenys. I aquí tan a prop de Barcelona és impossible perquè has de tenir una infraestructura molt gran per produir tanta mel.
Perquè ets apicultora? Perquè m’agrada, perquè em va atraure molt i intentaré tirar endavant les abelles. Molts apicultors estan abandonant. Pel tema de la varroasi, les malalties... La varroasi és un àcar que provoca malalties a l’abella. Com una paparra petita. H ha moltes malalties i si a sobre tenen aquestes amenaces perquè l’abella té molts productes molt atractius per a altres enemics, no només les vespes.
La vespa velutina o asiàtica seria el principal enèmic? Depèn de la zona, depèn de la temporada, perquè pot ser l’abellerol, un ocell que es menja les abelles.
Per què són tan importants les abelles? Per la seva pol·linització número 1. Hi ha més pol·linitzadors, però no són tan eficients com l’abella. Què passaria? Doncs si no hi surten tomàquets naturals segur que s’inventen una pastilla amb aromes de tomàquet... El tema està en que la flor depèn dels insectes. La vespa velutina no només va a per l’abella. Si no hi ha abelles, t’asseguro que va per altres. Jo l’he vist. Vespa contra vespa. Les primeres vegades que van veure la vespa velutina a Lleida, un niu de vespes es va menjar en una setmana un porc senglar que estava mort al bosc.
Què és la vespa asiàtica? Vespa velutina nigritorax que porta aquí des del 2014, que va venir des d’un port de França, no sabem si també va entrar per Galícia una altra espècie molt compatible entre elles, i tot el nord d’Espanya està bastant afectat.
I com es reprodueix? Té un cicle. És un insecte, semblant als altres insectes, la reina és la que queda fecundada, s’amaga a l’hivern, per això ara trobarem molts nius que estan morts, buits. Cauran, no és necessari treure’ls. Si estiguessin vius, sí, però al no tenir activitat vol dir que caurà sol, perquè és com paper. El tema està en que si està viu, té activitats abans de l’hivern, sí que s’ha de fer una neutralització. Però no cal retirar-lo perquè és un cost que realment no és necessari. La gent s’alarma perquè no sap el seu cicle d’activitat.
La reina que està amagada, a la primavera, quan vinguin totes les temperatures altes i comenci la floració, començarà a fer un niu primari, que és un niu de mida com una pilota de tenis. Començarà ella sola a construir-lo en un lloc de les cases on tingui facilitat i menys risc de trencar el niu, que és molt més delicat. Aquest niu el farà ella soleta, i quan ja tingui unes quantes obreres, estigui tranquil·la, té capacitat per viure tot l’any, fins a l’hivern, per, si està ben fecundada, després passar al niu secundari. Aquest és un niu més gran. És el que normalment està sobre els arbres, però també poden estar a terra.
Les persones que van caminant, els gossos, els ADFs, els jardiners, qualsevol persona que fa fotografies a la natura, qualsevol pot veure alguna cosa i pot donar un cop d’alerta a l’Ajuntament, al 112... I si hi ha una actuació abans que surtin les reines, aquesta zona no estarà tan contaminada de reines per l’any següent.
Com es naturalitza un niu? Has de tenir els permisos. L’ajuntament té capacitat. Hi ha un protocol a nivell de Catalunya. I no qualsevol pot fer. Jo vaig fer el curs de raticides per a la vespa velutina. Algunes persones utilitzen uns químics molt agressius i malbaraten molt producte. Jo faig el centre del niu i només el centre, és una cosa que no afecta als animals de sang calenta. Si ho he de fer dues vegades, ho faig dues vegades. Però no gasto més per fer-lo només una vegada. No tots els nius són iguals. Si tens un niu primari a casa i li fots un cop d’escombra, li passes al veí perquè no mates la reina i s’amagarà.
Vas equipada per a neutralitzar un niu? Depèn del niu i com ho facis. A veure, tots els nius, si t’apropes molt, són agressives perquè elles defensen la seva cria. Però clar, per això tens que tenir una petita formació. I jo vaig comprar un bus (vestit) de més de 300 euros. No és el més car, però tampoc és el més barat. I en moltes actuacions depèn com sigui, no el necessito.
T’interesses per la vespa velutina per l’amenaça que representa per l’abella? Jo tinc claríssim que si no puc tenir abelles, em dedicaré a matar vespes velutines. Jo m’he format com apicultora però arrel de la vespa he hagut de formar-me en el tema vespes.
Què recomanaries a un apicultor que té ruscs infectats per la vespa? Tu com a apicultor tens quatre caixes i aquestes caixes les has de defensar sigui com sigui. Hi ha la trampa del Koldo que la va dissenyar un basc, va funcionar i nosaltres l’hem copiat. Una trampa que no té químics, li dones un respir a les teves abelles. És com posar un tancat a les caixes d’abelles.
Un altre mètode són les arpes elèctriques. Un pastor elèctric on tens els apiaris. Si les abelles estan molt febles abans cauran i no només pel tema de la vespa velutina. Tu has de ser una persona molt formada, no només a les vespes velutines, sinó per les malalties de les teves abelles.
Un racó del poble? De petita anava a Can Roda a buscar ous d’oca. Un bon record que tinc d’aquest racó.