Avís per processionària del pi

Divendres, 21 de febrer de 2025
  • Detecció d'erugues de processionària del pi que comencen a baixar dels arbres. 

L'Ajuntament de Martorelles ha detectat erugues de processionària del pi que han començat a baixar dels arbres i s'ha començat la campanya informativa amb uns cartells d'avís a les zones afectades.

De moment els tècnics municipals no han detectat un increment de processionària, la seva presència respon a l’habitual cicle natural de l’insecte. L’Ajuntament fa un control de la processionària instal·lant anelles i bosses col·lectores d’erugues que es col·loquen al voltant del tronc (Masia Carrencà i Parc de Catalunya). També s'ha realitzat una eliminació manual d’alguns punts, com per exemple el parc de la verneda.

Cal recordar que la processionària del pi és una peça clau per a l'ecosistema. Segons apunten els experts, una gran quantitat de paràsits i depredadors s'alimenten dels seus ous, larves, crisàlides i adults. És a dir, formen part de la dieta d'ocells, mamífers i insectes, i fins i tot de fongs. En la seva fase d'eruga, és un dels aliments més desitjats per la puput, que té servit l'aliment de manera fàcil i en filera.
 

Informació del Parc Serralada Litoral

La processionària (Thaumetopoea pityocampa Schif) és una espècie de lepidòpter pròpia dels ecosistemes forestals mediterranis, que conviu de manera natural en equilibri amb la masses boscoses de pins, que al Parc de la Serralada Litoral són representades pels pi pinyoner (Pinus pinea) i el pi blanc (Pinus halepensis), acostumats  a la presència d’aquesta espècie. Aquest equilibri ve donat, entre d’altres, per la gran quantitat de paràsits, i depredadors que s’alimenten dels ous, larves, crisàlides i adults. Altres espècies de pins foranies, com el pi insigne (P.radiata) i el pi canari (Pinus canariensis) són molt menys resistents i pateixen defoliacions més intenses quan són colonitzades.

Des de la creació del Parc l’any 1992 s’ha pogut observar que la processionària no afecta de manera significativa la salut de les pinedes del parc, sinó que els boscos es recuperen de les defoliacions i conviuen amb aquesta espècie. En funció de les condicions ambientals, la processionària fa explosions, i alhora pot generar afectacions molt menors l’any següent. Es considera doncs una espècie pròpia d’aquests boscos que no posa en risc les pinedes del parc perquè no produeix danys irreversibles que motivin un tractament generalitzat de les pinedes del Parc. 

Al final de cada hivern, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior i Seguretat Pública, fa una cartografia de les afectacions per graus. En cas de què durant els propers anys aquests episodis s’agreugin  al Parc serà  la Generalitat de Catalunya qui valorarà la necessitat de preveure tractaments aeris de control.

Des del Parc es realitzen actuacions quirúrgiques més puntuals per eliminar bosses en aquelles zones de l’entorn dels equipaments del Parc com aparcaments i miradors. 

Com aquesta plaga afecta les masses boscoses de pins, durant aquests episodis d’aparició d’erugues, el més recomanable és evitar endinsar-se per les pinedes.

Si aquesta temporada no pot evitar el passeig per les zones afectades per processionària, li recomanem no entrar en contacte amb les erugues i dur la seva mascota lligada per tal de no patir afectacions d’irritacions per contacte amb els seus pèls urticants.

Més informació:

1)    Informació disponible al web de la Diputació de Barcelona, Àrea de Començ, Consum i Salut Pública
2)    Informació disponible al web de la Generalitat de Catalunya

Tríptic de recomanacions sobre els animals de companyia elaborat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
 

Darrera actualització: 21.02.2025 | 10:57