Informació d'interès sobre el Coronavirus SARS-CoV-2
El Departament de Salut demana un ús responsable del 061 i la màxima complicitat possible a la ciutadania.
L'Ajuntament de Martorelles anirà informant sobre el Coronavirus a mida que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya vagi enviant informació. No obstant, podeu trobar tota la informació actualitzada a http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/
Salut demana un ús responsable del 061
Arran de l’epidèmia del coronavirus el telèfon 061 Salut Respon està rebent una allau de trucades i ha crescut de manera extraordinària els últims dies (dilluns es van rebre prop de 18.000 trucades). En aquest context, el Departament de Salut demana que es faci un ús responsable del 061 i la màxima complicitat possible a la ciutadania davant d’aquesta situació extraordinària. També recorda que es pot trucar a l’atenció primària per qualsevol dubte; i pel que fa a emergències greus i de risc vital, el telèfon recomanable és el 112.
Cal recordar que els últims dies s’ha estat reforçant el servei del 061 Salut Respon amb mesures extraordinàries, com ara un increment del número de professionals i també una millor gestió en el cribratge de les demandes. Així mateix, el sistema de salut de Catalunya ha elaborat un test com a nova eina que permet, de manera molt ràpida i senzilla, conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061.
Recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus
El Consell de Relacions Laborals, òrgan estable de concertació social format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Foment del Treball Nacional, Pimec, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, ha acordat un document de recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus SARS-COV-2.
El document inclou la següent informació:
Mesures de prevenció de riscos laborals a adoptar, centrades en les actuacions ambientals, organitzatives i individuals sobre els treballadors i les treballadores, amb l’objectiu de minimitzar el risc.
Possibles actuacions en l’àmbit de les relacions laborals que s’han consensuat per tal de que Catalunya tingui una proposta unificada de mesures i accions, que permeti una millor actuació coordinada al sí de les empreses.
Consideracions sobre la determinació de la contingència davant l’exposició d’una persona treballadora a un agent biològic que li comporta un període d’aïllament preventiu.
El document recomana prioritzar l’ús intensiu de les tecnologies de comunicació com a alternativa a les reunions presencials, desplaçaments i viatges. També vehicular mesures de flexibilitat per al personal, com ara el teletreball, en els casos en què sigui possible.
A més, qualsevol persona que estigui en un període d’aïllament preventiu davant el coronavirus SARS-COV ha de ser considerada en situació d’incapacitat temporal per contingència comuna.
Transmissió
La forma d’adquirir la infecció no es coneix de manera precisa. Per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió es produiria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca.
Símptomes
Els símptomes més comuns inclouen febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, insuficiència renal i altres complicacions. Els casos més greus, generalment succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.
Tractament
Actualment no hi ha cap tractament específic per al nou coronavirus, encara que hi ha molts tractaments per controlar els seus símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.
Prevenció
Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen dur a terme:
- una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
- evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts
- mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda
- tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
- evitar compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.
- No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.
Més informació del Canal Salut