Votacions dels grups municipals al ple ordinari del mes de gener de 2023
- Precs i preguntes dels grups municipals a l'oposició.
El passat dilluns 23 de gener l'Ajuntament de Martorelles va celebrar un nou ple ordinari a la Sala de plens de l'edifici de l'ajuntament.
De l'ordre del dia, destaquen les aprovacions de les Ordenances fiscals número 13, 20 i 23 i del Conveni amb el Consell Comarcal per l'assessorament en matèria d'energia i aigua.
Precs i preguntes
Mònica Utrilla (Martorelles En Comú Podem)
- Sobre el servei de l'Espai jove, us heu plantejat que estigui dinamitzat pel propi ajuntament i no com fins ara que és una licitació?
Mireia Astivill, regidora de Joventut: En un primer moment vam optar per una licitació perquè créiem que era millor comptar amb l'experiència d'una empresa que ja havia obert altres espais joves. A banda, des d'un primer moment vam proposar a l'empresa si podíem proposar nosaltres gent per ocupar aquest lloc. I ho vam fer. Quan aquesta persona ho va deixar vam intentar que fos substituïda per una persona del poble però no va poder ser. Finalment va venir una persona de fora. Sí és veritat que ara un cop en marxa la licitació creiem que quan tinguem l'empresa pública serà una bona oprotunitat per oferir el servei des del mateix ajuntament.
- Sobre la Cavalcada de Reis, dir que el Campament Reial està consolidat i que el tema horari, suposo que es va avançar pel repartiment de regals dels patges posterior al Campament. Però esperem i desitgem no tornar a utilitzar animals per esdeveniments com aquest perquè entenem que sent un ajuntament sostenible i ecologista i en activitats com aquesta es pot veure com els animals pateixen d'estrés. Es va convocar consell de cultura per l'organització de la Cavalcada i hi van participar les entitats?
Marc Candela, alcalde: Va ser un èxit el campament, el repartiment de regals també, tot i que hi ha coses a millorar. Es va realitzar una comissió de reis per organitzar-ho tot. Fem autocrítica i potser hauríem haver de convocat la comissió amb més temps. Pel que fa la Cavalcada, entenem que és una activitat adreçada exclusivament als infants i les seves famílies, i donem importància a que els infants puguin estar i parlar amb els tres Reis. Aquest model pel qual fa uns anys apostem es contraposa amb les crítiques a les xarxes socials i en prenem nota. Entenem que en molts d'aquests casos són persones que no van baixar al campament o gent que no té infants i espera la clàssica cavalcada que veiem per televisió. Reflexionarem sobre això en el Consell de Cultura que hi ha convocat aquesta setmana.Pel que fa els animals, no està prohibit que vagin pel carrer i vam cercar una hípica que treballa amb persones amb risc d'exclusió social i minusvalies i estan acostumats a aquest tipus d'activitats. Respecto que hi ha gent que no li agradi igual que hi ha gent que no li agradarà una carrossa o etc... Aquí no es va maltractar cap animal. Un dels problemes és que no tenim espai per guardar les carrosses encara que les lloguem. I hem de ser imaginatius per cercar solucions i vestir més aquesta baixada de l'ajuntament a Carrencà sigui quina sigui la forma.
Octavi Mill (PSC-MAPM)
- Sobre les obres del carrer de la Indústria, els operaris estan fent les rampes d'accès als garatges dels veïns més estretes que el garatge i això farà que les sortides i entrades soguin més dificultoses.
- I l'altre prec, és que s'estan carregant alguna jardinera dels veïns. Que ho tingueu en compte.
- I com que sou la gent d'Esquerra la que està a la Generalitat, perquè voleu fer de pagament el pàrquing de l'estació Mollet-Sant Fost si la gent que hi aparca fa servir el transport públic?
Marc Candela, alcalde: L'altre dia parlava amb el Conseller de Territori i li vaig comentar que no ho entenia. Entendria que es fes pagar una taxa que no afectés als usuaris del tren. No entenc quina manera de fomentar el transport públic és penalitzar aquelles que ja el fan servir.
Mª Carmen Villarazo (PSC-MAPM)
- De la Cavalcada, els veïns que no tenim nens petits també ens agraden els Reis i participar de la festa. Després de dos anys de no poder participar, molts s'han sentit decebuts perquè aquest any que retornaven a la normalitat volien gaudir de la festa. Veure passar poc a poc els Reis, juntar-se amb els veïns... M'ha agradat que feu aquesta refleció com equip de govern. Jo recordo participar amb entitats a la Cavalcada, la construcció de les carrosses, ... Per mi això hauria de tornar i fer partícips a totes les entitats.
Mònica Garcia, regidora de Cultura: Evidentment que la nit de Reis és màgica per a tothom. És veritat que durant la pandèmia no es va fer Cavalcada però sí que es va fer recorregut per la majoria de carrers perquè tothom veiés els Reis i no només els infants que anaven al campament. S'ha apostat més pel campament que no pas per la Cavalcada que no deixa de ser una baixada de l'ajuntament a Carrencà, on està el campament. Per cert, tothom podia anar al campament i estar-hi tres hores gaudint de tots els Reis, que és el que van fer la majoria dels infants. El tema de les entitats, tot es fa amb entitats. Aquest any ha estat un gran èxit pel que fa les entitats participants i la gent que baixava amb els Reis.
- Sobre el pressupost municipal, per aquest 2023 no hi ha partida pel Parc de Nadal, entenc que la resta d'activitats continuen?
Marc Candela, alcalde: Perquè ens entenem, la fabriqueta, la cavalcada i el campament formen part del pressupost 2023. En aquest pressupost també hi ha contemplat el Tió del desembre de 2023. No hi és el Parc de Nadal. Tenim clar una cosa, què és estrictament necessari i què no. Entenem que és imprescindible realitzar les activitats tradicionals del municipi com la Fira de Nadal, el Tió i Reis. El Parc de Nadal és necessari però no imprescindible.
- Sobre el transport públic, varis veïns han entrat instància pel tema de l'horari. Els alumnes de cicles que van a Mollet no tenen una bona combinació horària entre l'horari del bus i el d'entrada a l'institut. O arriben molt abans o arriben tard. Des de l'ajuntament es pot fer alguna gestió?
Gerard del Caño. regidor de Mobilitat: No tenim constància d'aquestes instàncies. La busquem. Aquí a Martorelles les dues línies que tenim són interurbanes. De cara Sagalès, l'operador, i el titular, la Generalitat, hi tenim poc a dir. Quan la línia és urbana el titular és l'Ajuntament i té més capacitat de decisió. Més enllà d'això, hem encarregat un estudi a l'AMTU perquè ens proposi nous horaris i quin cost tindrien.
- Sobre els cinc contractes demanats al SOC, podrieu explicar-ho?
Marc Candela, alcalde: Ens hem presentat a un recurs del SOC que es diu "La primera experiència a l'administració" i que va adreçat a joves de 16 a 30 anys que no hagin treballat mai a l'administració. Hem demanat cinc persones el sou de les quals serà pagat pel SOC durant un any. Els llocs són una persona per l'Arxiu, una dinamitzadora del Centre La Vinya, un tècnic especialitzat en format GIST, una persona per l'Oficina Verda i un peó de jardineria.