Les infermeres, clau en l'atenció primària, commemoren el seu Dia Internacional

Dijous, 12 de maig de 2022
  • Vacunació, cures, activitats comunitàries o seguiment de malalties cròniques i del programa Infància amb Salut són algunes de les tasques de les infermeres d’atenció primària.

L’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) compta amb més de 1.500 infermeres i infermers, un perfil professional que és essencial en el dia a dia de l’atenció primària i que aporta proximitat i acompanyament, tant a la persona usuària dels serveis de salut com a les seves famílies. Amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria, que té lloc el 12 de maig, es vol posar en valor la professió infermera.

A l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, la professió infermera representa un 27% del total de professionals. Destaca la feminització d’aquesta professió, amb un 85% de dones infermeres i un 15% d’homes. També cal subratllar que les infermeres ocupen una posició destacada pel que fa al lideratge d’equips, ja que tots els equips d’atenció primària integren una infermera en el seu equip directiu, ja sigui com a directora o com adjunta a la direcció, igual que a les direccions dels serveis d’atenció primària i la direcció d’atenció primària.

Durant la pandèmia, ha quedat més que reconeguda la tasca de les infermeres, que han liderat la vacunació contra la COVID-19. Però la seva feina va molt més enllà i està molt integrada en l’atenció primària, on són una peça clau per donar la millor atenció a la ciutadania.

Què fan les infermeres a l’atenció primària?

Les infermeres d’atenció primària són una figura clau per al seguiment del pacient, amb un alt perfil competencial que els permet, també, l'orientació en el diagnòstic de patologia aguda. Una de les tasques destacades de les infermeres d’atenció primària és el seguiment de les malalties cròniques. A més, també realitzen part important del seguiment del programa Infància amb Salut, integrat pel conjunt d’actuacions que es duen a terme de forma individual en el marc de l’equip d’atenció primària de la salut en les visites preventives programades al llarg de tota la infància (0-14 anys), per tal de fer una revisió sistemàtica. S'inclouen cribratges esglaonats en les diferents edats, vacunacions i educació per a la salut en aquesta etapa.

Un altra funció clau de les infermeres és tot allò que té a veure amb les cures. En aquest sentit, destaca projecte ARES-AP, liderat per l’ICS, que és el programa d’harmonització dels estàndards de prestació de cures a l’Atenció Primària i que té com a objectiu donar suport en la presa de decisions clíniques de les infermeres de l’atenció primària en la seva pràctica assistencial diària, minimitzant-ne la variabilitat. L’ARES-AP implica la introducció del llenguatge infermer ATIC, la construcció de nous plans de cures estandarditzats i l’harmonització d’aquests plans de cures per al seu ús a la pràctica.

Les infermeres i infermers duen a terme funcions molt diverses que sovint no es coneixen. Entre d’altres aspectes, a l’atenció primària, les infermeres aporten un punt clau en l’atenció comunitària, liderant un gran nombre d’activitats comunitàries. Es tracta de les accions preventives i de promoció de la salut que es fan en àmbits comunitaris com escoles, centres cívics o espais públics amb l’objectiu de donar resposta a unes necessitats de salut col·lectives amb la participació de la ciutadania i la resta d’agents del territori (ajuntaments, salut pública, entitats, teixit associatiu, etc.).

Bon exemple d’això és el programa Salut i Escola, amb el qual es treballa per millorar la salut d’adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, en col·laboració amb els centres educatius i els serveis de salut comunitària presents en el territori. Aquest programa integra com una de les principals línies d’actuació el servei Consulta Oberta, que implica el desplaçament periòdic de professionals d’infermeria als centres docents per afavorir l’accessibilitat dels adolescents a l’atenció sanitària amb garanties de privacitat, confidencialitat i proximitat.

D’altra banda, des del 2019, la indicació, l’ús i l’autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà és una capacitat pròpia de les infermeres i dels infermers. Així mateix, tenen un paper clau en l’acompanyament a final de vida i una gran implicació en recerca i docència, entre altres.

Avui, la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord es suma al reconeixement de la professió infermera en la commemoració del seu Dia Internacional.

Darrera actualització: 12.05.2022 | 09:36