"La pluja caiguda fins abril supera la meitat de la mitjana anual"

Dijous, 7 de juny de 2018

Josep Torrents (Mollet del Vallès, 1953) viu a Martorelles des de l’any 1981 on, fins fa poc, regentava la graneria Torrents. Forma part de la Xarxa d’Observadors Meteorològics de Catalunya (XOM) i controla dues estacions meteorològiques, la de l’AEMET a casa, i la del Meteocat, a l’escola Les Pruneres (foto).

Com li va sorgir aquesta passió per la meteorologia?

Vaig començar a Ràdio Martorelles cap a l’any 1983, vam creure necessari incloure un apartat de meteorologia al butlletí de notícies locals. Com que ja havia estat a Ràdio Mollet i era amic del seu meteoròleg, en Joan Folch, em va engrescar a fer el temps aquí al poble donat que tenia alguna aparells de mesura. 

A partir d’aquí, un dia em va trucar el Mariano Medina, aleshores el meteoròleg de Televisió Espanyola, i em va dir que el senyor que s’encarregava de l’estació meteorològica del poble, en Pere Mas, es jubilava i si volia agafar el relleu. 

És a dir, ja teníem estació aquí al poble?

Sí, el primer en encarregar-se d’ella allà el 1945 va ser un mestre de les escoles de Carrencà, en Francesc Sardà, que la tenia ubicada a la Masia de Carrencà. Abans però, hi ha documents que daten  que l’estació meteorològica es trobava ubicada a Santa Maria de Martorelles a principis de segle XX. Però del 1915 fins el 1945 no trobem gaires dades meteorològiques a Martorelles com a conseqüència, suposo, de les diferents guerres. De fet, al 2014 vaig anar a recollir un diploma de l’Agència Estatal de Meteorologia pels 100 anys de l’estació meteorològica de Martorelles. 

Aleshores, quan al mestre Sardà li començaven a fer mal les cames li va traspassar l’estació a un pagès del poble, en Pere Mas, dient-li  que els interessaria saber el que plou per les collites. En Mas ho va portar durant 20 anys i quan es va cansar és quan em va oferir a mi portar l’estació meteorològica. 

Quantes estacions meteorològiques controla?

Tinc una a casa que pertany a l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que és, bàsicament, un pluviòmetre. I una ubicada a l’escola Les Pruneres que pertany al Servei Meteorològic de Catalunya i compta amb més aparells de mesura. Podria haver-hi una càmera fixa com les que té TV3 arreu de Catalunya. 

"El Meteocat funciona tan bé perquè cada matí té 250 pobles que li diuen el que està passant"

Quines dades es poden observar en una estació meteorològica?

A Martorelles tenim la temperatura màxima, mínima, actual, la humitat, la pressió atmosfèrica i el pluviòmetre. L’anemòmetre, com que no el puc posar a l’escola, quan fa molt vent pujo als Pins d’en Rabasa i el mesuro. Abans et trucaven molt per les dades, avui dia com que a les nou del matí entro les dades, ells entren al sistema i les agafen. Tot i això, tenim un localitzador al mòbil per si, per exemple, estic a Camprodon i està caient una pedregada. Aleshores, em trucarien al mòbil per a explicar el que està passant. Per això funciona tan bé el Servei Meteorològic de Catalunya, perquè cada matí té 250 pobles que li diuen el que està passant.  

També tinc un aparell que mesura la radiació ultravioleta i a vegades a  l’estiu vaig a la piscina a avisar els encarregats de que informin per a la protecció solar.  Normalment, t’ho diuen per televisió però només falta que estigui tot tapat i aquí al poble no...

Sí, perquè a vegades plou a Mollet i aquí no...

Jo tinc la teoria que des de que van fer l’Asland corre més l’aire i a Mollet no hi ha tanta boira com abans. A vegades ve de l’oest i el riu ens ho talla i marxa cap a Montmeló i descarrega al Masnou... A vegades ens salvem i a vegades no, depèn de cap on bufa el vent. 

Quin és el millor lloc per instal·lar una estació meteorològica?

En principi, que estigui al mig del poble per ser el més neutral possible i l’alçada és fonamental també. 

Forma part de la xarxa d’observadors del Servei Meteorològic de Catalunya. Què vol dir això?

Es va crear perquè les dades de l’AEMET arribaven tard, malament i mai i es va decidir formar una xarxa pròpia d’observadors per a ser més eficaços. 

Aquest any està sent especialment plujós respecte anteriors. Té alguna explicació?

El canvi climàtic està variant. La NASA ha llençat un parell de satèl·lits per analitzar l’eix de la Terra perquè creuen  que està tenint desviacions.  Això ha comportat que els fenòmens meteorològics que abans queien sobre l’Antàrtida ara cauen sobre la Xina. A Andalusia hi ha rius que feia 100 anys que no baixaven així, i estan ofegats.   És una teoria, a veure el que esbrinen. 

La mà de l’home també desgasta el planeta...

Clar, quan més s’edifica menys pluja atrau, la prova està en que sempre plou més a les zones boscoses. Aquest any ha estat molt anormal a nivell de pedra també. Martorelles té una mitjana de 600 litres l’any i enguany portem acumulats 349 litres fins el mes d’abril. És a dir, amb una tercera part de l’any hem superat la meitat de la mitjana anual. 

"Al març del 2014 encara teníem el rècord d'acumulació de pluja en una hora del 1962"

Creu que la ciutadania n’és conscient del canvi climàtic?

Diria que no, la prova és veure el poc que recicla la gent aquí a Martorelles. Jo reciclo i veig que la gent passa, i si ha de caminar cinquanta metres t’ho deixen allà i punt. Allà a la Timba tenim uns contenidors que els hauran d’acabar traient perquè al del paper hi llencen bolquers... 

L’Ajuntament va posar en marxa una campanya de civisme a principis d’any...

Que no serveix per res per exemple amb el tema dels gossos. Els mateixos fills dels que no recullen les caques després passen per la baixada de la Timba per anar a l’escola. L’únic sistema bo és agafar tots els gossos del poble i fer la prova de l’ADN per tal que un cop es reculli la caca es reconegui de quin gos és.

L’any 1962 va ser excepcional pel que fa a pluges tot i que la gent el recorda per la gran nevada...

De moment,  fins el març de 2014, ningú ens havia pres el rècord d’acumulació de pluja en una hora, 360 litres al 1962. Van ser les famoses inundacions que a Rubí l’aigua es va emportar gent, a Mollet jo em banyava en el camp de futbol... 

Quin racó del poble triaria per perdre’s una estona?

M’agrada bastant la zona de la Font de Can Camp, recordo quan es feien les paelles d’arròs... Hi ha un passadís de l’Ajuntament cap avall on hi ha taules, una d’escacs, bancs... Fa una pena que estigui així... S’hi està molt fresc i abans encara s’hi feien coses. Ara només passen algunes caminades.

Darrera actualització: 24.10.2023 | 13:29