Si no posem el nostre gra de sorra, se’n va tot a fer punyetes

Dilluns, 1 de gener de 2018

Mercè Foixench (Martorelles, 1945) és jubilada i ha participat a la campanya de civisme que l’Ajuntament ha posat en marxa a principis d’any. Mare de tres fills, va treballar a la Fabriqueta durant més d’una década.

Participa en la campanya de civisme que l'Ajuntament ha endegat aquest mes de gener per tal de recordar a la ciutadania les normes de convivència a l'espai públic. Calia una campanya així?
 
I tant, ho veig molt bé. Però molta gent encara té aquell pensament de "com que cobren, que ho recullin ells". Si no posem tots el nostre gra de sorra se'n va tot a fer punyetes. No perquè ens cobrin l'impost de les escombraries tenim dret a llençar-ho tot a la pila. Jo no ho faig per posar-me galons, sinó perquè és necessari.

És important per a vostè el tema del reciclatge?

Molt. La gent s'hauria de conscienciar més, fa falta més cultura... La gent no sap escoltar avui dia i a les persones que anem de bona fe, ens prenen el pèl. La gent només mira a veure que fa malament l'altre per criticar-ho.

Ens agrada molt criticar no?

Home i a mi també m'agrada criticar però si tinc un defecte i me'l diuen, miro de rectificar. I amb això passa igual.

En quin àmbit de la campanya ha participat?

Estic a la imatge de llençar les deixalles al contenidor corresponent. A casa tinc tots els cubells organitzats: paper i cartró, plàstic, vidre, orgànic i rebuig.

Creu que fa falta alguna acció més per part de l'Ajuntament?

No, perquè el poc que hi ha la gent s'ho passa pel forro. El que s'ha de fer és vigilar qui és el que no respecte a les normes. Les mateixes persones hauríem de ser qui ho diu quan veiem algun veí que fa un acte incívic.


"Falta que ens impliquem més"

I creu que la majoria de la gent ho fa això?

Jo personalment si ho veig li diré. El meu gos pesava la vora de cinquanta quilos i mai el veies passar per les façanes. Perquè ensumen i pixen. El que passa és que es necessitaria un regiment per controlar tot això, com aquells del Piolin... Si els propis veïns fóssim qui li digués no caldria. Falta que ens impliquem més.

Fa anys que al municipi es va implantar la recollida de residus porta porta. Creu que funciona?

Sí, i m'encanta. Precisament comentàvem l'altre dia amb els de Santa Maria, que properament també l'implantaran, i un veí dubtava de si funcionaria en els bocs de pisos. I vaig pensar: si tothom posa les galledes correctes en els dies correctes no hi ha problema.

Dels cinc àmbits de la campanya de civisme, quin creu que és el més problemàtic?

Això dels mobles home, la gent fa unes porqueries que fa por. I molts ho traslladen en un vehicle i ho porten a altres zones del poble. És mandra i deixadesa.

Com veu el poble actualment?
 
Ha millorat molt. Deixant de banda els partits polítics, les persones que governen actualment t'escolten i això és molt important. I també es veuen els resultats si passeges pel carrer.

De les darreres actuacions o projectes en marxa, quina destacaria?

M'agrada molt el nou edifici que es farà a Can Sunyer perquè la gent gran ho necessitava per raons d'espai. L'únic tros que veig que potser caldria millorar és allà a Can Mascara... aquella vorera està molt malament. La resta s'està millorant molt, veus aquell home (alcalde) que va caminant o amb la bicicleta i ho va mirant tot, sempre atent.

Participa en alguna entitat?

Canto a la coral (Escola orfeònica) i també vaig al Consell de la Gent Gran.

I què li sembla el consell?

Bé, perquè allà anem, donem la nostra opinió i l'Ajuntament pren nota. Actualment, no puc anar al gimnàs com abans perquè estic tota "destartalada" però allà es parla del gimnàs, del taller de memòria...

Ara ve la Festa de l'Olla...

Sí, també hi aniré. La coral farà la calçotada properament i és una activitat de la que també m'agrada participar.

Quan fa que hi és a l'Escola orfeònica?

La meva família tota la vida hi ha cantat. Els avis, el pare... tots. El meu avi va formar part de la primera coral, la Violeta. M'hi vaig apuntar quan vaig tornar de Mollet deu fer sis anys.

Per què s'hi va apuntar?

Perquè m'agrada molt cantar i som una família. Allà t'oblides dels problemes, xerres amb un i amb l'altre... Tenim unes professores molt maques i és un plaer cantar partitures que tenia el meu pare...

Innoveu en el repertori?

Sí, hem anat renovant perquè hi ha de tot. Uns diuen que volen les d'Anselm Clavé i els altres que renovem. Va haver-hi un intent amb el gòspel i no va donar resultat. Allà s'apunta tothom i després tothom s'esborra.

Per què li agrada Martorelles?

Hi tinc les arrels. Pensa que casa meva és de l'any 1820-25... 18 generacions hi han nascut. Aquelles parets, les corts, les golfes... per a mi això és molt important.

Quin racó triaria per perdre's?
 
El bosc. M'encanta... Em relaxa molt.

 "M'encantaria recuperar El Cafè. Allà fèiem teatre, ball... 
hi havia una cosa del poble" 

Martorelles té la part de natura i la part industrial... i vostè forma part de la història de La Fabriqueta, com bona part del poble Què en recorda?
 
Tinc un molt bon record. Hi vaig entrar amb 14 anys i vaig haver de plegar quan vaig ser mare perquè vaig tenir dues filles molt juntes i em va ser impossible. Allà a la filatura hi vaig estar molt a gust.

Per què tothom té bon record de La Fabriqueta?

Érem tan innocents abans... Pensa que allà no paràvem. Començàvem a les cinc del matí fins la una del migdia i l'entrepà ens el menjàvem allà que a vegades l'embotit queia per les bitlles.

Si m'hagués de dir un element de pertinença de Martorelles quin em diria?
 
A mi m'encantaria recuperar El Cafè. Allà fèiem teatre, ball... hi havia una cosa del poble. Però hem d'evolucionar i amb totes les entitats que hi ara no hi cabríem pas...

Properament comptarem amb el Centre Polivalent de Carrencà, l'edifici que substituirà l'actual Envelat. Què li sembla?

Fantàstic, un gran projecte. El meu problema és que visc aquí dalt i he de baixar però entenc que es faci allà perquè aquí no hi ha res.

Darrera actualització: 14.01.2019 | 15:21